Penzión Villa Green, Sliač

ZÁKLADNÉ ÚDAJE PLÁNY ŠTÚDIA REALIZÁCIA

 

ZÁKLADNÉ ÚDAJE

Názov projektu: Villa Green
Lokalita: Sliač
Druh projektu: Ubytovacie zariadenie s reštauráciou
Typ projektu: kompletná rekonštrukcia
Klient: firemný
Realizácia: 07/2007-02/2008
Úžitková plocha: 420 m2
Zastavaná plocha: 230 m2
Plocha pozemku: 1050 m2
Počet jednotiek: 8 ubytovacích jednotiek, reštauračná časť

Použitý stavebný materiál
Obvodové steny:
Tehlovo-betónové panely kombinované  s  pórobetónom, kontaktný zatepľovací systém polystyrén, drevený obklad z  exotického dreva Okume, hliníkové okná a dvere, plastové okná
Konštrukčný materiál stropov: Železobetónové panely

REALIZÁCIA

Funkcionalisticky pôsobiaca budova v  centre kúpeľného mesta vytvorená kombináciou odvetranej drevenej fasády, bielej omietky a  chladivých akcentov šedého kovu. Citlivý výber materiálov a  ich farebného prevedenia spolu s  veľkými zasklenými plochami tienenými horizontálnymi žalúziami dotvárajú celkový výraz budovy. Takmer všetky izby sú orientované do vnútornej oddychovej zóny. Reštaurácia zariadenia je orientovaná do „rušnej“ ulice s  výhľadom na celú centrálnu zónu mesta. Vnútri budovy sme dôsledne využili každý štvorcový meter a  jednotlivé miestnosti na seba logicky nadviazali. Samotná budova svojím prevedením dotvorila prostredie v  ktorom sa nachádza a  zdvihla jeho estetickú hodnotu. Pri  rekonštrukcii sme prihliadali na čo najväčšie zachovanie zelene a  vzrastlých stromov. Kombináciou premysleného dizajnu a inštaláciou prvkov ako fotovoltaické panely na výrobu elektrickej energie, solárnych panelov a  tepelných čerpadiel si projekt získal obdiv domácej aj zahraničnej verejnosti ocenený prestížnou cenou Via Bona.
o1_villagreenČistá a  prehľadná architektúra
Architektúru objektu tvoria dve na seba kolmé hmoty vytvárajúce pokojný priestor vo vnútri.  Drevený obklad uložený horizontálne spolu s  exteriérovými žalúziami opticky znižuje hmotu budovy a  dodáva jej moderný akcent. Vďaka tomu budova svoje okolie dotvára a  nesnaží sa ho potláčať.

o2_villagreenProstredie pre oddych
Átrium, ktoré slúži ako priestor pre regeneráciu vzniklo odčlenením parkovacej plochy pomocou veľkých drevených kvetináčov s  nižšou zeleňou. V  tejto časti je na podlahe položená drevoplastová podlaha s  dlhou životnosťou a  minimálnou údržbou. Na optické izolovanie priestoru od susedného objektu sme použili drevenú zástenu.

o3_villagreenRozumná dispozícia
Dispozícia sme logicky navrhli aby sme čo najviac eliminovali náročné stavebné úpravy objektu. Na prízemí sa nachádzajú tri izby s  priamym vstupom z  exteriéru a  veľkou terasou v  pokojnej zóne. Za hlavným vstupom sa nachádza veľký bar hlavne pre letnú terasu, ktorý slúži aj ako recepcia penziónu. Vedľa baru sú situované wc pre návštevníkov a príručné sklady.

o4_villagreenReštaurácia a  súkromie
Vzhľadom k  nižšej intenzite prevádzky sme si mohli dovoliť umiestniť reštauráciu, ktorá plní niekoľko funkcií na poschodie. Jej priestor sa dá jednoducho oddeliť a  využívať na malé firemné mítingy alebo súkromné stretnutia.


o5_villagreenIzby a  apartmán na poschodí

Každá izba na poschodí má súkromnú lodžiu orientovanú do pokojnej vnútornej zóny.  Priestranný apartmán pre náročných hostí sme umiestnili za reštauráciu a  patrí mu balkón po jeho celej dĺžke so slnečnou orientáciou.

o10_villagreenRekonštrukcia
Budova v  centrálnej časti mesta bola postavená v  roku 1980 a  jej konštrukcia je zmes tehlových a  betónových panelov a  porothermových materiálov príslušných dobe. Kvôli odlišnej funkcii jednotlivých miestností v minulosti si objekt vyžadoval úplnú rekonštrukciu, kde boli zachované len obvodvé múry a  predtým zrekonštruovaná strecha objektu.

o7_villagreeno9_villagreenKomplexná rekonštrukcia
Pri rekonštrukcii boli nanovo vybudované všetky elektroinštalácie vrátane slaboprúdových rozvodov a  rozvody vody a  kanalizácie. Z  vnútra objektu bolo odstránené veľké množstvo stavebnej sute z  pôvodných priečok a  podláh. Pre neustále praskajúce spoje panelov z  ktorých je objekt postavený boli všetky steny a  stropy obložené predsadenými sádrokartónovými stenami a  tým sme úplne eliminovali opakovanie prasklín do budúcnosti.

o8_villagreenVšetky okná na objekte boli nahradené novými hliníkovými šedej farby s  prerušeným tepelným mostom a  v izbách plastovými, ktoré majú z  exteriérovej strany šedú fóliu. Oceľové stĺpy na vystúpenej časti objektu sme obalili do tepelnej izolácie, ktorú sme prekryli hliníkovými plechmi rovnakej farby ako okná. Na predsadenú časť budovy sme navrhli odvetranú drevenú fasádu z  exotického dreva Okume. Veľké presklené plochy sú prekryté žalúziami na elektrický pohon s  diaľkovým ovládaním.

o11_villagreenCelá budova bola izolovaná kontaktným zateplovacím systémom s  bielou silikátovou omietkou.
Na pôvodnú strechu budovy sme na zaťažených trapézových plechoch  umiestnili panely fotovoltaickej elektrárne s  celkovým inštalovaným výkonom 9,81 kWp a  solárne panely na ohrev vody. Vykurovanie objektu zabezpečuje plynový kotol napojený na vykurovacie telesá, ktoré sú v  prechodných obdobiach nahrádzané tepelnými čerpadlami vzduh-vzduch.

o12_villagreenCelková rekonštrukcia stavby prebehla v  rekordne krátkom čase vďaka vysokému pracovnému nasadeniu niekoľkých stavebných partií a  našej koordinácii.

CHCEM PROJEKT OD BMX